Wie regelmatig over de N206 Europaweg en het Lammenschansplein rijdt, fietst of loopt heeft het kunnen merken: er verschijnen steeds meer machines, zandophogingen en bouwhekken. We leggen de tijdelijke weg met tijdelijke bruggen aan, maar op sommige plekken werken we ook al aan de verbreding van de weg in de eindsituatie. Met deze Bouwupdate houden we je regelmatig op de hoogte van het werk dat we uitvoeren en wat daar allemaal bij komt kijken.
Eerder deden we al met een surveybootje onderzoek naar de puinresten van de oude Lammebrug, op de bodem van het Rijn-Schiekanaal. Omdat dat nog niet voldoende informatie opleverde, hebben we vorige week met een kraan de meeste stukken puin van de bodem verwijderd. Daarna konden de duikers aan de slag om een inspectie uit te voeren. Er was verrassend goed zicht, van wel enkele meters. Wel moesten de duikers zich met beleid voortbewegen in het water - zodra je het slib op de bodem omwoelt dan zie je onder water meteen een stuk minder.
Ter plaatse van de bouwweg en de verbreding van de N206 ligt een ondergrondse waterleiding. Om ervoor te zorgen dat deze niet beschadigt als we het pakket zand voor de voorbelasting aanbrengen, hebben we een damwandconstructie aangebracht. Hieroverheen komt een brug waar het bouwverkeer overheen kan.
Om ervoor te zorgen dat de damwanden stevig op hun plek blijven, hebben we stalen buizen aangebracht, ook wel stempels (of stempelraam) genoemd.
Naast de Europaweg brengen we op dit moment de voorbelasting aan, een zandpakket dat ervoor zorgt dat er een stevige ondergrond ontstaat om te kunnen bouwen. De eerste laag grond is inmiddels aangebracht, nu brengen we de verticale drainage aan. Dat gaat tot 6 meter diep de grond in en zorgt er straks voor - als we steeds weer een nieuwe laag zand aanbrengen - dat het grondwater zich makkelijker een weg naar boven baant. Zo klinkt het onderliggende grondpakket sneller in en ontstaat er een stevige ondergrond om de verbreding van de weg aan te leggen.
Om ervoor te zorgen dat de tijdelijke Trekvlietbrug straks doorvaart biedt aan boten tot 1,90 meter, moeten we langs de oevers van de Trekvliet een ophoging aanbrengen. Hier komt straks de tijdelijke weg, die we aanleggen om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen tijdens de werkzaamheden voor de verbreding van de N206 Europaweg en de vernieuwing van het Lammenschansplein. De ophoging wordt gemaakt met een zogeheten ´gewapende grond´ constructie. Deze bestaat uit lagen grond met geotextiel - een soort doek - dat steeds na elke laag wordt omgeslagen. Zo ontstaat er een stevig pakket en hoeven er geen damwanden de grond in worden getrild. Voor de vulling van de gewapende grondconstructie maken we gebruik van lichtgewicht puimsteen. Met behulp van doeken wordt dit netjes van de overige grond gescheiden gehouden, zodat het gemakkelijk weer kan worden hergebruikt op een ander project als we straks de tijdelijke weg weer verwijderen.
De tijdelijke Trekvlietbrug én de definitieve Trekvlietbrug zijn beide vaste bruggen. Dat betekent dat er geen brugopeningen meer zullen zijn en de doorvaarthoogte beperkt is. Voor de tijdelijke Trekvlietbrug is de maximale doorvaarthoogte straks 1,90m en voor de definitieve Trekvlietbrug is dat maximaal 2,20m. Volgens de huidige planning gaan we de tijdelijke Trekvlietbrug aanbrengen in mei.