Wat doen die schermen en netten langs de N206? Waarvoor dienen de ´flapjes´ die uit het zand steken steken? Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe weg stevig blijft liggen, ook al heb je niet altijd tijd om de ondergrond stevig te laten inklinken met zandpakketten? Welke soorten metselwerk zijn er en hoe maak je daarin de juiste keuze? Je leest het in de bouwupdate van de maand maart.


Weekendafsluiting
Een terugblik naar de eerste weekendafsluiting van de N206 Europaweg begin deze maand. Het was prachtig weer en de werkzaamheden verliepen zó voorspoedig, dat de weg zondagmiddag alweer kon worden open gesteld. 

 



Netten & schermen voor vleermuizen
Bij de Vrouwenweg hebben we doeken opgehangen aan de bouwhekken, die ervoor moeten zorgen dat de vleermuizen ´s nachts geen last hebben van de verlichting van de N206. En langs de N206 Europaweg zie je palen met netten ertussen, dat zijn vleermuisschermen. Omdat we hier ruimte moesten maken voor de verbreding van de weg, zijn de bomen die hier stonden verwijderd. Vleermuizen gebruikten die bomen om zich te oriënteren. De geplaatste vleermuisschermen vangen de functie van de bomen op. 

 




Proefstukken metselwerk
De basculekelder van de nieuwe Lammebrug wordt afgewerkt met metselwerk. Er zijn verschillende typen metselwerk en meerdere varianten stenen, om de juiste keuze te kunnen maken maakten onze metselaars een aantal proefstukken. 

 



Voorbelasting
Om een nieuwe weg aan te leggen, moet de ondergrond voldoende stevig zijn. In dit deel van Nederland is de ondergrond slap, er wordt weleens gezegd dat we hier ´bouwen op dik water´. Daarom brengen we eerst grote hoeveelheden zand aan. Het gewicht van het zand zorgt ervoor dat de ondergrond inklinkt, waardoor een stevige ondergrond ontstaat om te kunnen bouwen. We noemen dat voorbelasting. De wachttijd in dit gebied is zo´n 4 tot 6 maanden, waarin het zandpakket ruim één meter zakt.

 





Verticale drainage
Om dit proces van inklinken van de ondergrond iets te versnellen, brengen we verticale drainage aan. Dat zijn holle stroken die tot ca. 10 meter de grond in worden gebracht en die het grondwater goed afvoeren naar boven, waardoor de ondergrond sneller inklinkt. Het is vergelijkbaar met een rietje in een pakje drinken: als je in het pakje knijpt, dan komt het drinken naar boven. Op het maaiveld is de verticale drainage te herkennen aan de flapjes die boven de grond uitsteken.

 



Lichtgewicht ophoogmateriaal
Bouwen met piepschuim? Dat zie je goed! Bij de aansluiting Vrouwenweg was niet voldoende ruimte om voorbelasting aan te brengen en daarna een aantal maanden te wachten. Dan zou de Vrouwenweg langere tijd afgesloten zijn, en er was geen ruimte om een tijdelijke weg eromheen aan te leggen. Vandaar dat we hier hebben gekozen voor lichtgewicht ophoogmateriaal, EPS. Dat is een soort piepschuim. Het materiaal is iets duurder dan zand, maar het voordeel is dat de ondergrond niet inklinkt. Zo kun je sneller aan de slag.

 






Geschreven op 28/03/2025