Water in de kruipruimte
13-11-2023
De ene kijkt er bijna wekelijk in, de ander komt er nooit. De kruipruimte onder de woning. Vanuit de wijk krijgen we geregeld de opmerking dat er momenteel water in de kruipruimte staat, terwijl deze voorheen droog was.
Oorzaak
Door het ophogen van uw tuin en straat veranderd tijdelijk de waterhuishouding in uw woonwijk. Tel daar de grote regenval van oktober en november (bijna 300 milimeter neerslag) bij op, hierdoor staan de waterpartijen in de wijk hoog en de oorzaak is bekend. Daarnaast ligt een deel van het straatwerk er past net in. Hierdoor zitten de voegen tussen de stenen nog niet dicht met zand/onkruid/grond waardoor het water nu tussen de stenen doorloopt, zo de grond in. In de tijd gaan deze dicht zitten en wordt het water afgevoerd naar de kolken en verdwijnt daarmee in het rioolstelsel.
Oplossen
Leegpompen van de kruipruimte heeft geen zin, doordat het grondwater constant toestroomt zal het water binnen mum van tijd weer op de hoogte staan voordat je begon. De enige optie voor dit moment is wachten. Daarbij is het wel aan te raden na te denken over de toekomst. Het is verstandig om een kruipruimte te hebben van ca. 50 cm. Hierdoor is deze niet onnodig diep en is deze toch toegankelijk voor werkzaamheden aan eventuele riolerings- of isolatiewerkzaamheden. Een te diepe kruipruimte geeft naast water in de kruipruimte ook het gevaar op verzakking rondom uw woning. Doordat het zand wegzakt onder uw fundering kan het gebeuren dat de grond langs de woning gaan zakken.